Havenstraat-terrein Facebook

Het Haarlemmermeerstation

Havenstraat-terrein foto2Het Haarlemmermeerstation, tot 1933 Station Willemspark geheten, werd gebouwd in 1915, met als architect H. van Emmerik, maar naar oorspronkelijk ontwerp van K.P.C. de Bazel.

Het was het enige Amsterdamse station aan de spoorlijn Aalsmeer – Amsterdam -Willemspark van de Haarlemmermeerspoorlijnen. Het gebouw is gelegen aan de Amstelveenseweg in Amsterdam-Zuid en is het beginpunt van de voormalige spoorlijn naar Amstelveen – Aalsmeer / Uithoorn.

Het reizigersverkeer werd gestaakt in 1950, waarna het goederenverkeer (voornamelijk kolentransport) nog tot 1972 bleef bestaan. Na de sluiting kwam het Haarlemmermeerstation en de lijn naar Amstelveen – Bovenkerk vanaf 1975 in gebruik bij de Electrische Museumtramlijn Amsterdam (EMA). Tijdens de aanleg van de Schiphollijn werd het traject van 1976 tot 1981 wederom gebruikt voor de aanvoer van bouwmaterialen en treinstellen.

Het gebouw werd in de jaren 1990 door de Nederlandse Spoorwegen verkocht aan het Stadsdeel Zuid en heeft inmiddels een opknapbeurt ondergaan. De stationshal is in gebruik bij de museumtramlijn, het linkerdeel is een café en wordt tegenwoordig ook gebruikt voor het opnemen van televisieprogramma’s waaronder het mediaprogramma De Kunst van het Maken van de VARA.