Havenstraat-terrein Facebook

Laatste berichten

Een fietspad voor Piet Graniet

Havenstraat-terrein impressie 02Na een bokaal en een gouden ring is er nu ook een fietspad vernoemd naar de in 2009 overleden Piet Kranenberg.

Kranenberg, voormalig topbestuurder van onder meer Heineken en Amstel, startte in de jaren ’80 een lobby toen Amsterdam de sloop van het Olympische Stadion aankondigde. Samen met stadiondirecteur Bram Roffel en stadioncommissaris Otto Mulder zorgde hij ervoor dat het stadion in 1992 de monumentale status verwierf.
De gemeentelijke sloopplannen waren daarmee echter nog niet van tafel. Amsterdam wilde nog altijd woningen op de plaats van Olympisch. Onvermoeibaar en onverwoestbaar wrong Piet Graniet die het gezicht van de lobby werd, zich opnieuw een weg door de Amsterdamse bureaucratie en wist de overheid uiteindelijk te overtuigen. Het stadion moest gered.

Aldus geschiedde.

In 1996 werd definitief besloten het stadion te behouden. Een jaar later klonk het startschot voor de restauratie. De extra ring op het stadion werd afgebroken en ook de wielerbaan verdween. In 2000 verrichtten Prins Willem-Alexander en IOC-voorzitter Samaranch de heropening van het uit 1928 stammende stadion.

Hoewel Kranenberg de plannen van de gemeente dwarsboomde, toonde de laatste zich sportief door de stadionredder postuum en op gepaste wijze te eren. Kranenberg -ondanks het feit dat hij als bestuurder beschikte over een auto-met-chauffeur- verplaatste zich het liefst per fiets. Dat ging soms zo ver dat zijn chauffeur alleen zijn koffer rondreed en Kranenberg op de fiets volgde.

En zo kwam het dat op 28 januari 2011 het fietspad achter het Olympisch Stadion officieel werd geopend als Piet Kranenberg-pad.

Er zijn 0 Reacties

Laat een reactie achter